Bevar erhvervshavnene for klimaets skyld

Bevar erhvervshavnene for klimaets skyld6. november 2023

Danske erhvervshavne er truet på livet. Boliger og industri, dere kunne ligge andre steder, rykker ind, og gamle havnevirksomheder, for hvem havnene er livsvigtige, flyttes ud. Det giver øget trafik og CO2 og det går ikke, mener to debatteører, som skriver om emnet.


Her er indledningen til artiklen:
De danske havne er knudepunkter for trafik til og fra ”de blå motorveje”. Skibsfart er en stolt, dansk tradition, og med en af verdens største handelsflåder, sørger 25.000 ansatte for eksporterer for godt 500 mia. kr. årligt via skib.

Desværre er havnene truet på livet. Mange steder breder boliger sig og fortrænger virksomhederne, og andre steder fortrænger byggeri og anlæg af ikke-havnerelateret aktivitet de virksomheder, for hvem havne er livsvigtige; det er tilfældet for Prøvestenen i København, som du kan læse om i et debatinlæg bragt i Licitationen mandag den 6. november 2023, skrevet af af Kristian Pihl Lorentzen, dir. Kristian Pihl Consult og tidl. transportordfører, og Anders Hundahl, adm. dir. Asfaltindustrien.

Debattører opfordrer til, at politikerne går i dialog med virksomhederne på Prøvestenen om for at undgå dyr udflytning til havne rundt om på Sjælland, og som vil betyder store mængder af lastbiler over øen og store mændger ekstra CO2. Og til, at der for alvor sættes gang i arbejdet med en national plan for råstoffer og havne.

Du kan læse hele debatindlægget her.

Foto Steen Brogaard bragt i Licitationen
Medlemmer