Mindre CO2

Mindre CO28. december 2023

Næste år kan en entreprenør med et mere klimavenligt tilbud vinde over en billigere entreprenør i en udbudsrunde, når der skal udskiftes asfalt på statens veje.


Uret begynder at tikke fra det øjeblik, at arbejdet går i gang i det norske granitbrud eller i ”genbrugsbunken” med at skaffe råvarer til dansk asfalt - til vejen er lagt. Man kunne kalde det fra granitbrud til vej.

Sådan beder Vejdirektoratet sine entreprenører om at opgøre deres CO2-regnskab indenfor asfaltarbejde, og det sker ved miljøvaredeklarationer (EPD), som er 3. part verificerede. I 2024 vil Vejdirektoratet efter norsk forbillede præmiere CO2-besparende tilbud i 10 større asfaltarbejder rundt om i landet.

- Vi skal alle bidrage til at løse klimakrisen. På denne måde skaber vi et sundt incitament til at være mest klimavenlig. Tilbudsgivere, som har en mindre CO2-udledning, vil få en kontant fordel, når tilbuddene evalueres. Det betyder, at der måske vil være tilfælde, hvor et dyrere tilbud vil løbe med ordren, hvis de har det laveste CO2-aftryk, siger drifts- og teknikdirektør Michael Kirkfeldt.

I Asfaltindustrien, der er branche- og arbejdsgiverforening for danske virksomheder, der fremstiller og genbruger asfalt, er leverandører til branchen eller arbejder med veje, ser direktør Anders Hundahl positivt på pilotprojektet.

- Vi er glade, for at klima nu bliver tildelingskriterium i Vejdirektoratets udbud. Det betyder mindre CO2 i atmosfæren. Jeg håber, at Vejdirektoratets grønne initiativ bliver fulgt af kommuner og private bygherrer, når de også anlægger og vedligeholder veje, siger direktør Anders Hundahl.

Ovenstående skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse, som du kan læse her:

Vejdirektoratet vil belønne mere klimavenlig asfalt | Vejdirektoratet (ritzau.dk)
Medlemmer