Infrastruktur kan redde Udkantsdanmark

 Infrastruktur kan redde Udkantsdanmark3. september 2015

Regeringen vil flytte statslige arbejdspladser til bl.a. udkantskommunerne for at rette op på det skæve Danmark. Men effekten og arbejdspladserne risikerer at forsvinde, hvis ikke de grundlæggende rammebetingelser er i orden.


 

Der bor 661.000 mennesker i de 19 kommuner der betegnes som udkantskommuner – det er f.eks. Bornholm, Haderslev, Kalundborg, Langeland og Thisted. Fælles for kommunerne er faldende folketal og færre arbejdspladser. Derfor er det forståeligt, at politikerne ønsker at gøre noget.

 

Men hvis ikke den grundlæggende infrastruktur fungerer, risikerer udflytningen af føre til fiasko. For man kan ikke fastholde borgere og arbejdspladser, hvis internettet ikke virker, hvis bussen kun kører hver anden time, hvis færgen ikke sejler eller hvis vejnettet er forfaldent.

 

Derfor skal der rettes op på infrastrukturen i udkantskommunerne, så de kommer på omgangshøjde med byerne, og så de kan klare sig selv – udflytning af arbejdspladser eller ej.

 

Asfaltindustrien her en interesse her. Vi lever af at bygge infrastruktur. Derfor foreslår vi, at regeringen og kommunerne etablerer en Vejfond, der sikrer en langsigtet, landsdækkende planlægning, så vi hverken over- eller underinvesterer i infrastruktur og veje. Og at vi har en interesse i sagen rører ikke ved, at en succesfuld opretning af det skæve Danmark kræver gode og lige rammebetingelser for land og by.   

 

Af Anders Hundahl, adm. dir. Asfaltindustrien

Fra dagbladet Børsen den 27. august
Medlemmer