Asfaltgenbrug flader ud – genbrugsbjerget vokser

Asfaltgenbrug flader ud – genbrugsbjerget vokser21. april 2015

Asfaltindustrien har netop udsendt asfaltstatistikken for 2014, der som følge af Skanska’s indlemmelse i henholdsvis Colas Danmark og Munck Asfalt for første gang i mange år omfatter tal for hele asfaltmarkedet i Danmark.


Asfaltproduktionen landede i 2014 på godt 3,7 mio. tons asfalt, hvilket er nogenlunde på niveau med den totale asfaltproduktion i 2013.

Asfaltfirmaerne har i løbet af de senere år fokuseret ekstra meget på at øge anvendelsen af gamle nedknuste asfaltbelægninger i ny varmblandet asfalt. Genbrugsparer værdifulde naturlige ressourcer og CO2. Samtidig er genbruggodt for økonomien fordi man sparer dyr bitumen samt skærver i store mængder. Derfor er det på alle måder en godt ide at samle det ”sorte guld” op på vejene, der bliver tilgængelig, når gamle udtjente asfaltbelægninger fræses af.

Efter nogle år med stigende anvendelse af asfaltgenbrug i ny varmblandet asfalt flader denne udvikling desværre ud i 2014, idet genbruget udgjorde 19 % af totalproduktionen i både 2013 og 2014.

Samtidig er bjerget af anvendelige gamle asfaltbelægninger på asfaltfabrikkerne rundt omkring i landet vokset med næsten 100.000 tons fra 2013 til 2014. Dette svarer til en forøgelse af kapitalbindingen i gamle værdifulde materialer på ca. 15. mio. kr. I dag er bjerget af genbrug der ligger oplagret på 805.000 tons mens det i 2013 var på 713.000 tons. I materialer svarer det til er værdi på ca. 120 mio. kr.   

Det gælder således for alle spillere inden for vejområdet om fortsat at holde fokus på øget anvendelse at asfaltgenbrug, da dette er en win-win situation for samfundet til gavn for både miljøet og økonomien. Heldigvis giver Vejreglerne mulighed for, at man kan anvende mere genbrug end man gør i dag.

 

 
 
Medlemmer