Infrastrukturforslag

Infrastrukturforslag12. april 2021

Det er tilfredsstillende, at regeringen endelig kommer et udspil til en langsigtet infrastrukturplan, mener Asfaltindustrien


Onsdag den 7. april 2021 offentliggjorde regeringen sit længe ventede udspil om infrastruktur: ”Danmark fremad”. Udspillet er tilfredsstillende for Asfaltindustrien, for det burde kunne danne grundlag for et bredt forlig om en langsigtet plan. Noget branchen i den grad har savnet i de seneste år, hvor vi har været udsat for skadeligt stop-and-go. Med en langsigtet plan kan vi investere i matetriel, udvikle og uddanne medarbejder og sikre nye, grønne arbejdspladser.
Udspille indeholder projekter for 160 mia. kr., heraf 106 mia. ”nye” penge, frem til 2035, hvoraf 80 mia. kr. går til kollektiv transport mens 60 mia. går til veje, hvis regeringens udspil føres ud i livet. Da 90 % transportarbejdet foregår på veje, er der altså tale om, at kollektiv transport, lige som med infrastrukturfonden fra 2009, får forholdsvis betydeligt flere penge end veje.
Nu skal udspillet forhandles i Folketinget, og det er med tilfredsstillelse at Asfaltindustrien bemærker, at blå blok bakker op; det burde kunne danne grundlag for et forlig inden sommer. Men med alle de praktiske ting så som lovgivning, planlægning osv., der går før asfaltmaskinerne kan komme ud af garagerne og hen på vejene, frygtes det, at vi ikke for alvor kommer i gang før i 2023.
Derfor er der behov for, at få fremrykket et eller to store projekter, så vi kan komme i gang nu. Det kunne være nogle af de projekter der er klar f.eks. udvidelse af E20 Fredericia-Kolding eller færdiggørelse af Frederikssundsmotorvejen.
Det er ærgerligt, at regeringens støttepartier er tøvende eller direkte afvisende overfor regeringens udspil, når det kommer til asfalt og veje. For når fremtidens biler og busser bliver elektriske, og det mener støttepartierne jo de skal være, så skal de have nogle veje at køre på. Derfor virker det som en automatreaktion, når veje afvises som ”sort” mens kollektiv transport er ”grøn”. Sådan var det engang, sådan bliver det ikke i fremtiden.
For en langsigtet plan for infrastruktur giver nemlig den grønne omstilling et boost. Asfaltindustrien er med helt fremme, når det gælder klimaløsninger, men de kan naturligvis kun virke fuldt ud, når efterspørgslen er der. Den kommer forhåbentligt nu - og det er godt.
Læs udspillet her.
Yderligere oplysninger Anders Hundahl, 40 43 93 70, a@asfaltindustrien.dk
 
Medlemmer