Offentlige investeringer skaber værdi

Offentlige investeringer skaber værdi14. februar 2019

Grønne asfaltbelægninger sparer bilister for brændstof og øger trafiksikkerheden.


Af Anders Hundahl, adm. direktør i Asfaltindustrien

 

Alternativ 1: Sluk lyset – vi skal spare

Forleden så jeg på TV2 Lorry, at Frederikssund Kommune slukker for gadebelysningen om natten. Kommunen er økonomisk presset, og skal spare penge. Har vi hørt det før? At kommunen skal spare, og at veje, vejmarkering, belysning, fortove osv. må holde for.

Det offentlige, herunder kommunerne, har aldrig har haft så mange penge som nu. Det fremgår af en økonomisk analyse, som finansministeriet har udgivet. I 2017 var de samlede offentlige udgifter 1.100 mia. kr. En stigning på 136 mia. kr. siden 2000. Selvfølgelig stiger udgifterne også f.eks. til ældre; men det gør de også i andre lande. Ifølge OECD var Danmarks offentlige udgifter på 54 pct. af BNP i 2016, 10 pct.-point højere end gennemsnittet blandt OECD-landene på 44 pct., og højere end bl.a. Norge, Sverige og Tyskland. 

 

Alternativ 2: Tænd lyset – lad os investere

I samme indlæg på TV2 Lorry er Dansk Vejforenings chef, Helle Rasmussen, citeret. Hun siger: ” Det virker som kortsigtet logik at slukke for lyset. Hvorfor ikke tænke anerledes og i stedet skifte til LED-lys, som andre kommuner har gjort. Det gavner sikkerheden, og er en energivenlig måde at oplyse vejene på, der vil spare kommunen penge i det lange løb.”.

Jeg er enig. Lad os tænde lyset og investere os rigere i stedet for at slukke det og spare os fattigere. På infrastrukturområdet er der inspiration at hente. Der er som nævnt mulighed for miljøvenligt LED-lys. Der er også kommet en ny generation af grønne asfaltbelægninger, hvor én mulighed er asfalt med lav rullemodstand, der sparer bilisterne brændstof. Og så er der sikkerheden; ny forskning fra DTU viser, at velholdte veje er sikre veje, der reducerer antallet af dyre og tragiske trafikulykker.

Det er ikke let at gå fra kortsigtede besparelser til langsigtet investeringer eller helt undgå kassetænkning, for så havde vores visionære kommunalpolitikere og dygtige embedsmænd gjort det. Men man kan spørge sig selv: Hvis det ikke er nu, hvor vi har flere penge i det offentlige end nogen sinde før, at vi skal investere i fremtiden – hvornår er det så?

Tine Tving Stauning, 2. viceborgmester i Frederikssund, siger om besparelserne i kommunen, der skyldes svigtende indtægter fra grundsalg: ”Vi er i gang med brandslukningen. Når vi er færdige med det, så tager vi snakken om de andre spørgsmål.”. Jeg håber, at det kommunen også tager fat på er en grundlæggende debat om, hvordan de tænder lyset for investeringer i en bedre og grønnere fremtid - i stedet for at slukke det for at spare sig fattige. I det hele taget er mit ønske, at vi alle steder i det offentlige tænker mindre i kortsigtede besparelser og mere i langsigtet værdi og investeringer og i kloge, grønne valg.

 

Artiklen, der er skrevet af Asfaltindustriens direktør Anders Hunddahl, har været bragt i Licitationen.
Medlemmer